joi, 17 iulie 2008

Viata lui Richard Wurmbrant

Richard Wurmbrand a fost un pastor evanghelic care, in lunga sa viata, a trait mari inaltimi, cat si adanci suferinte. Ac­ti­vitatea sa in slujba lui Dumnezeu si a semenilor sai n-a cunoscut oprelisti nici in timpul anilor grei ai razboiului, nici mai tarziu sub teroarea co­munista si a continuat pana aproape de sfarsitul vietii. Cele 18 carti valoroase scrise dupa ce a scapat din lagarul comunist, tra­duse in peste 70 de limbi, descriu anii petrecuti in in­chi­so­rile comuniste din patria sa, Ro­mania.

S-a nascut in Bucuresti in 1909, fiind cel mai mic din cei patru baieti ai unei familii de evrei romani. Dotat intelectual, vor­bind fluent noua limbi, Ri­chard a avut o tinerete fur­tu­noa­sa, activand in politica de stanga, si lucrand ca „stockbroker“. In 1936 s-a casatorit cu Sabina. Calatorind in acelasi an prin muntii Romaniei, tanarul cuplu evreu a intalnit un tamplar crestin care le‑a pus in mana o Biblie. Neavand educatie, nu le-a putut explica prea mult, si nu le-a pu­tut raspunde la intrebari, ci doar i-a sfatuit sa-si faca timp sa citeasca macar una din Evanghelii, care de fapt este o scur­ta biografie a celei mai mari persona­li­tati a poporului evreu, Isus Christos. Ei au citit, au intalnit si alti evrei crestini, si s-au intors la Dumnezeu devenind crestini. S-au alaturat bisericii Misiunii Anglicane pen­tru Evrei din Bucuresti. Curand Richard a fost ordinat pastor anglican si mai tarziu pastor lutheran.

In timpul celui de al doilea razboi mondial, pastorul Richard Wurmbrand si so­tia sa Sabina au desfasurat fara frica o lucrare misionara crestina ilegala. Ei au smuls numerosi tineri evrei din ghetto-uri, au predicat zilnic in multe adaposturi si au fost arestati de cateva ori pentru activitate crestina ilegala in timpul starii de razboi. Odata au fost gata sa fie impus­cati de un tribunal militar. Au fost scapati numai la interventia editorului sef al principalului ziar al Romaniei din vremea aceea. Parintii Sabinei, doua surori si un frate au pierit in masacrele naziste.

Dupa sfarsitul razboiului, cand comunistii s-au instalat in Romania si au inceput sa controleze bisericile (1945-1947), pastorul Wurmbrand a inceput ime­diat o activitate subterana viguroasa de pro­povaduire a Evangheliei la poporul sau inrobit si la soldatii rusi invadatori. A tiparit si a organizat distribuirea secreta a un milion de Evanghelii in limba rusa tru­pelor rusesti care ocupasera Romania, si au convertit personal la credinta pe unii din ofiterii si soldatii rusi incarceruiti in Bu­curesti. In februarie 1948, desi era sub protectie diplomatica suedeza, a fost rapit de pe strada de agentii guvernului comu­nist, si a disparut fara urma in sistemul in­chi­sorilor comuniste. A fost tinut sub un nume fals intr-o celula izo­lata. Datorita pozitiei sa­le internationale de con­ducator crestin, diplomati si ambasade straine au intrebat autoritatile comuniste despre soarta sa. Acestea au mintit, spunand ca nu a fost a­res­tat, ci a fugit din Ro­mania . Mai tarziu, indivizi din securitate, dan­du-se drept fosti detinuti, colegi de inchisoare i-au relatat sotiei sale ca au asistat la inhumarea lui in cimitirul inchisorii. Atat familia cat si prietenii sai din tara si din strainatate, au fost sfatuiti sa-l uite, pentru ca este mort.

In timpul anilor grei de inchisoare a reusit sa converteasca la credinta ofiteri de rang inalt din politia secreta, si acestia au ajutat la eliberarea lui in anul 1956. Odata eliberat, a reinceput indata activitatea in biserica prigonita. Doi ani mai tarziu a fost din nou arestat. A fost inchis timp de 14 ani, in doua perioade: 1948-1956 si 1959-1964. Sotia sa, Sabina, a fost si ea arestata in lagarul de munca fortata, inrobitoare, la canalul Dunare-Marea Neagra timp de trei ani.


Richard Wurmbrand a iesit din inchisoare in anul 1964 in urma unei amnestii generale si iarasi a continuat lucrarea sa interzisa in biserica. Dandu‑si seama de marele pericol al unei noi arestari, crestinii din Norvegia au negociat cu autoritatile comuniste in vederea obtinerii permisiunii pentru ca familia Wurmbrand sa poata parasi Romania . Pretul obisnuit pentru un expatriat era 2.000 de dolari. Pentru Wurmbrand au ce­rut 10.000 de dolari. Cartile sale „Tor­tu­rat pentru Hristos“ si „Biserica Subte­rana” descriu aceste lucruri in detaliu.

In 1965 au ajuns in Oslo , Norvegia, apoi in 1966, in America . In fata Sub­co­mi­tetului Securitatii Interne a Senatului din Washington, Richard Wurmbrand a adus marturie asupra celor petrecute in inchisorile comuniste si descoperindu-si pieptul, a aratat cele 18 cicatrici adanci, urmare a celor indurate. Istoria a fost raspandita in lume prin ziarele din America , Europa si Asia.

Stabilita in SUA, familia Wurm­brand a inceput “Misiu­nea Crestina pentru lumea co­mu­nista”, actuala “Vocea Mar­tirilor”, o organizatie pentru in­trea­ga lume, avand ca scop sa ajute pe crestinii persecutati de regimurile comuniste si sa‑i evanghelizeze pe comunisti. Misiunea are ramuri in 35 de tari din lumea libera. Dupa caderea comunismului in Rusia, o deschidere speciala au avut spre tarile Arabe. Vorbind personal in multe tari, pastorul Wurm­brand a atras atentia lumii a­su­pra cauzei fratilor lor crestini uitati. Mesajul lui permanent a fost: "Urati sistemele rele, dar iu­bitii pe persecutori, si in­cercati sa-i castigati pentru Christos". O credinta adanca, o gandire profunda, si o in­te­li­genta vie s-au combinat toate ca sa-i dea o personalitate calda, apropriata tuturor. Principiul lui era, "Ajuta pe oricine, da-i oricui vine sa ceara de la tine, chiar daca nu-l poti ajuta decat cu putin". Conducatorii crestini din toata lumea l‑au numit Martirul Viu si Un Pavel al Cortinei de Fier .


Pastorul Wurmbrand a vorbit aproape in toate tarile din lumea libera si a condus multe interviuri televizate. Un exemplu este aparitia lui uluitoare de o ora si jumatate la televiziune cu Madelaine Murray O'Hare, o ateista declarata, pe care a lasat-o fara replica. El a zis: „am calatorit prin toata lumea si am vazut multe lucrari de binefacere in spitale crestine, orfelinate evreesti, chiar si case de batrani budiste. Ai putea tu sa‑mi dai un singur exemplu de stabiliment de binefacere ateist?” O'Hare a tacut timp de trei minute si nu a gasit raspuns.

Pastorul Wurmbrand a fost activ, a vorbit si a calatorit pentru Misiune pana la varsta de peste 85 de ani. In ultimii 5 ani a fost tin­tuit la pat, datorita unei severe neuropatii a picioarelor, con­tractata in timpul celor 3 ani de inchisoare, intr-o celula izolata, cand a fost obligat sa stea in picioare ore interminabile si tinut in infometare. A murit pe 17 februarie, 2001, la varsta de 91 de ani, din cauza unei insuficiente respiratorii. Sotia sa, Sabina a murit cateva luni mai devreme, pe 17 august 2000. Din familie a ramas fiul lor, Mihai, nepoata Amalia si nepotul Alexandru.

Niciun comentariu: