joi, 3 iulie 2008

Din ucigasi convertiti

In Ianuarie 1956,canalele de stiri informau lumea despre faptul ca cinci misionari fusesera martirizati de membrii unui trib primitiv ecuadorian numit Auca.
Martiri au devenit cunoscuti ca Cei Cinci de la Auca.Ce s-a intimplat in acest trib dupa acea zi fatidica ?Rachel Saint,sora misionarului asasinat Nate Saint,invatase deja limba auca de la Dayuma,o femeie care,cu zece ani inainte de uciderea misionarilor ,fugise din tribul ei datorita prea multor varsari de singe.
Rachel Saint o intilnise in 1955,cind Dayuma lucra la o ferma ,linga teritoriul auca.In 1957,Rachel Saint a adus-o pe Dayuma in Statele Unite...intr-un loc izolat,la Wycliffe Biblie Translators(Casa de traducere a Bibliei)in Sulphur Springs,Arkansas,pentru un studiu intensiv al limbii.
In timp ce Rachel invata limba ,Dayuma afla tot mai multe despre ce ar putea insemna moartea lui Hristos pentru ea personal.In cele din urma ,si-a marturisit credinta in Hristos,devenind prima persoana convertita din tribul Auca.
In Noiembrie 1957,Betty Elliot ,care continuase sa slujeasca ca misionar in Ecuador chiar si dupa ce sotul ei,Jim ,fusese asasinat,a aflat ca doua femei auca isi parasisera tribul si se refugiasera in satul pescaresc al unui trib vecin.Betty s-a dus imediat sa le intilneasca pe Mankamu si Mintaka.
Ele s-au dovedit a fi doua din cele trei femei care-i vizitasera pe misionari pe plaja,loc unde acestia aveau sa fie ucisi mai tirziu.Ele au intrebat de Dayuma,ce se afla inca in Statele Unite.
Betty Elliot a reusit se le convinga pe femei sa vina la centrul de misiune,unde ea a inceput un studiu concentrat al limbii auca.
In primavara lui 1958,Rachel Saint s-a intors cu Dayuma ,iar cele doua misionare au continuat sa invete limba.Citeva luni mai tirziu,Mankamu si Mintaka s-au decis sa se intoarca la familiile lor.Dayuma,ceea care traise departe de tribul ei timp de 12 ani,s-a decis sa li se alature.In Septembrie ,cele trei femei auca au pornit-o prin jungla cu hrana pentru calatorie,insotite de trei catei.Trei saptamini mai tirziu ,Betty a auzit de la un indian ca femeile se intorsesera la centru de misiune.
Curind,ea a auzit pe cineva cintind"Isus ma iubeste "ca un accent auca.Era Dayuma.Cu ea se aflau Mankamu,mantaka si alti sapte auca.Ei aduceau vestea buna ca tribul Auca dorea ca cele doua misionare sa ii viziteze.In Octombrie,Rachel Saint,Betty Elliot si fetita de trei ani a lui Betty,Valerie,au plecat sa locuiasca in satul Auca.
Acolo ,Dayumna a impartasit Evanghelia celorlalti membri ai tribului.Unul cite unul ,ei au inceput sa-si puna nadejdea in Domnul Isus.In cele din urma toti cei cinci barbati care-i ucisera pe misionari s-au convertit si au devenit liderii bisericii Auca.
Rachel Saint a inceput traducerea Noului Testament in Waorani,ajutata fiind de Catherine Peake si Rosi Jung.Pe 11 Iunie 1992,tribul Auca au primit finalmente Noul Testament in limba lor.Ce zi de sarbatoare !
Prezenta a fost si Rachel Saint,care se retrasese din Wycliffe Biblie,dar se intoarse sa traiasca linga oamenii auca.Toate trei traducatoare au fazut rodul muncii lor ,iar azi noua generatie de credinciosi auca citesc Cuvintul lui Dumnezeu Biblia in propria lor limba.
Cei cinci martiri nu au murit in zadar !

Niciun comentariu: