miercuri, 9 iulie 2008

RUT-ALEGEREA DEDICARII

Caracterul lui Rut reprezinta un exemplu uimitor de angajament si credinta,in slujba adevarului.In angajamentul ei,Rut si-a intarit puterile in vederea lucrarilor pe care avea sa le indure,pentru ca astfel sa-si indeplineasca cu onestitate promisiunea de devotament fata de soacra ei,Naomi.
Nu a fost simpla declaratia lui Rut:"Nu sta de mine sa te las,si sa ma intorc de la tine!Incotro vei merge tu voi merge si eu,unde vei locui tu,voi locui si eu;poporul tau va fi poporul meu,si Dumnezeul tau va fi Dumnezeul meu;unde vei muri tu,voi muri si eu,si voi fi ingropata acolo.
Faca-mi Domnul ce-o vrea ,dar nimic nu ma va desparti de tine decit moartea!(Rut 1:16,17).Privind mai atent angajamentul lui Rut,observam ca,dincolo de legatura familiala ce o apropia pe soacra sa,se afla dorinta ei de a se indentifica cu Naomi.Cu alte cuvinte ,ea spunea;"Vreau sa fac parte din poporul tau;vreau ca Dumnezeul tau sa fie Dumnezeul meu".
Este de apreciat dedicarea acestei tinere vaduve,care a fost gata sa se mute intr-o alta tara,intr-o alta cultura,hotarita sa-si dedice viata pentru a sluji Domnezeului adevarat al soacrei ei.Rut si-a dorit chiar sa paraseasca dumnezeii tari sale si,prin credinta ,sa-si aseze viitorul ei in mina adevaratului Dumnezeu si a oamenilor Lui.Spre deosebire de Rut,cumnata ei,Opra ,era gata se se intoarca in patria ei.Acest lucru implica si respingerea Dumnezeului adevarat al lui Naomi si reintoarcerea la dumnezeii Moabului.Sa observam trasaturile de caracter care au intensificat valoarea angajamentului lui Rut.Aceste calitati inca isi mai pun amprenta asupra tinerilor credinciosi ,dedicati Domnului,de astazi.
1.Siguranta
Rut isi stabilise foarte bine scopurile in viata,era sigura de ele si a luat o decizie ferma pentru a le atinge .Rut dorea sa-L slujeasca pe Dumnezeu si sa se indentifice cu poporul Lui,mai mult decit orice in lume.Ea a hotarit sa aleaga singura cale adevarta,platind orice pret.Dumnezeu a binecuvintat-o pentru decizia si angajamentul ei.Am decis noi oare prioritatea scopurilor in viata noastra ? Am facut alegerea sincera de a-L urma pe Dumnezeu si de a ne alatura oamenilor sai ?Sau ne lasam influentati de ceea ce se abate asupra noastra ? Suntem pe deplin dedicati slijirii Domnului cu toata puterea noastra,cu tot sufletul nostru,cu inima intreaga si cu gindul nosrtu ?
2.Compasiunea
Viata de slujire inflacarata a lui Rut era o adevarata inspiratie pentru soacra ei.Inima plina de compasiune a lui Rut o determina sa mearga sa stringa spice de pe cimp zi de zi,pentru ca apoi sa imparta cele adunate cu Naomi.
Tineri trebuie sa fie decisi in fata ocazilor de slujire si ajutorare a celor din jur.Atunci cind un frate sau o sora se afla in nevoie,fii gata sa intinzi o mina de ajutor.
Slujirea noastra trebuie sa fie facuta din toata inima si fara cirtire.Binecuvintarile slujirii voluntare nu se pot exprima in bani.Ginditi-va la binecuvintarile spirituale ce se revarsa peste acei tineri care si-au aratat disponibilitatea de a preda copiilor la scoala duminicala si care sunt implicati in raspindirea Evangheliei.
3.Prudenta
A fi prudent inseamna a fi foarte atent cum raspunzi in orice fel de circumstante.Aceasta implica si calitatea de a fi prevazator,adica intotdeauna constinenti de impresia care o lasam asupara fratilor,surorilor si prietenilor.A fi prudent inseamna a fi o buna marturie pentru cei din jur.A fi prudent implica o anumita doza de rezerva ,un comportament moral,virtuos in gindire,vorbire si actiune.Boaz a marturisit despre Rut:"Mi s-a spus tot ce ai facut pentru soacra-ta(...).Domnul sa-ti rasplateasca ce ai facut,si plata sa-ti fie deplina din partea Domnului(...)sub ale carui aripi ai venit sa te adapostesti!(Rut 2;11-12).
Binecuvintarile lui Dumnezeu se revarsa asupra tinerilor care dau dovada de precautie si a caror credinciosie din anii tineretii va fi amintita cu placere mai tirziu in viata.
4.Cooperarea
Rut s-a angajat sa coopereze cu cei din preajma ei.Ea avea o reputatie foarte buna,deoarece nu se jena sa mearga in urma seceratorilor pentru a culege spicele ramase,contribuind astfel finalizarea secerisului.Boaz,Naomi si ceilalti muncitori apreciau aceasta fapta mareata a lui Rut,in timp ce ea persevera cu bucurie in munca ei.
Viata lui Rut ar trebui sa ne provoace sa cooperam cu planurile celorlalti.Oameni care sunt dispusi sa renunte la ideile lor,pentru a se adapta planurilor celorlalti,sunt o companie mult mai placuta decit cei care cred ca totul trebuie sa se rezolve conform vointei lor.Modul in care raspundem unor oameni astazi ,va afecta modul in care miine ne vom relationa cu altii.
5.Consacrarea
Dovda angajamentului lui Rut se poate vedea in consacrarea ei pentru cauza care a ales sa se indentifice ;"Dumnezeul tau,Dumnezeul meu",pentru totdeauna.Rut era devotata cu credinciosie scopului lui Dumnezeu,devenind parte din lantul genealogic al lui Hristos.
La ce ne gindim atunci cind cintam"Ia viata mea sa fie ea vesnic Tie consacrata" ?Prin faptul ca ne consacram lui Dumnezeu ,dedicam intreaga noastra viata slujirii Lui,cu toata inima ,asemenea lui Rut.
In concluzie ;
Rut a facut alegerea alegerilor prin angajamentul ei de a-L urma pe Dumnezeul cel adevarat.Pentru fiecare dintre noi,decizia sincera de a ne uni cu Dumnezeu si cu poporul Lui este cea mai importanta alegere din viata noastra.
Alegerile intelepte luate in anii tineretii sunt adevarate izvoare de binecuvintare si ajutor pe tot parcursul vietii.

Niciun comentariu: