marți, 15 iulie 2008

DAVID - pregatirea pentru rodnicie

Viata lui David reprezinta pentru noi o provocare de la inceput si pina la finalul ei.Ce lucruri au facut ca ea sa devina un model de rodnicie si incpiratie ?
Realizarile proprii ale lui David sau eforturile parintilor lui ? Sau lucrarea lui Dumnezeu in viata sa ?
Dupa cite se pare ,David invatase ascultarea de cind era inca foarte tinar.Raminea acasa ca sa aiba grija de oi cind fratii lui erau plecati cu treburi.Raspundea promt cind i se propunea sa vina ( 1 Samuel 16:11,12 ).
Cind ursul sau leul amenintau oile,nu dadea bir cu fugitii,dovedindu-se astfel neascultator,ci ii ucidea si-si proteja turma,spre cinstea tatalui sau.Respectul pentru cei in autoritate era partea integranta a caracterului lui David.Pe cimpul de lupta ,fratii lui isi batea joc de el cum ca a ascultat de tata,insa el nu le raspundea .
Cind Saul cauta sa-l omoare ,David n-a incercat sa-l nimiceasca deoarece Saul era imparatul.Iar cind Saul a fost omorit,refuzul lui David de a se bucura a fost un gest de respect.David s-a pregatit pentru o viata rodnica fiind supus parintilor sai.Raspundea bucuros cind i se cerea sa faca o anumita treaba,fie ca era vorba de pazitul oilor de unul singur ori de ducerea hranei celor din armata.El isi facea treaba voios ,cintind si meditind la Dumnezeu si bunatatea Lui.
David era mereu in garda cu privire la dusman,fie ca era vorba de un urs sau un leu ce pindea turma,fie de Saul sau de filistenii ce cautau sa-i ia viata.Totodata ,el era atent si la dusmanii spirituali precum:descurajarea,gelozia,sentimentele bolnavicioase si influenta negativa a prietenilor.
Cind s-a confruntat cu situatii injuste,David a fost gata sa le confrunte si nu s-a gindit ca altii s-ar putea descurca mai bine.Cind Goliat l-a luat in deridere pe Dumnezeul lui Israel,David i-s stat in Numele Dumnezeului sau.Ceea ce parea o batalie dinainte pierduta a devenit o mare biruinta pentru Dumnezeul lui Israel.
Viata lui David a fost una de supunere continua.Chiar cind a ajuns imparat,a acceptat mustrarile si judecata Domnului.Cind Dumnezeu a zis "nu" dorintei lui David de a-I zidi o casa,acesta a acceptat refuzul divin.Dumnezeu il pregatea pe David pentru o viata de slijire.Vointa lui de a-I sliji lui Dumnezeu in tinerete I-a permis sa-l foloseasca in alte pozitii de responsabilitate.Astazi,Dumnezeu inca mai foloseste diferite faza si experiente ale vietii pentru a ne pregati pentru locuri si roluri cu responsabilitate sporita.
Dumnezeu l-a folosit pe tinarul care ucisese ursul si leul pentru a-l rapune pe Goliat.Omul care a ucis uriasul era calificat pentru a conduce armata lui Saul.Cintatul la harpa cu veselie in timp ce pazea oile l-a pregatit pe David sa cinte in prezenta imparatului.In aceste feluri l-a pregatit Dumnezeu pe David pentru ziua cind avea sa fie imparat peste tot Israelul.
David n-a incercat sa forteze intronarea sa,ci a fost gata sa astepte si sa accepte momentul ales de Dumnezeu.Tinerii sunt folositori Domnului cind sunt gata sa slujeasca chiar daca ei nu inteleg planurile lui Dumnezeu pentru viitorul lor.Gasind implinire in ascultarea benevola si bucurie acasa,vor aseza o temelie solida a rodniciei inaintea Domnului pentru mai tirziu,in viata.
La fel ca David ,tinerii trebuie sa invete sa se increada in Dumnezeu.El stie ce e cel mai bine pentru noi,chiar si atunci cind avem alte idei si planuri,caci caile Domnului sunt mai presus de ale noastre.La fel ca David ,tinerii trebuie sa observe oportunitatile pe care Dumnezeu le ofera de a-L marturisi pe El si de a raspindi mesajul Evangheliei.
Nu te teme sa folosesti abilitati pe care le ai,fie ca sunt multe ,fie ca sunt putine,fii gata sa incerci cind ti se cere sa slijesti.Cind biserica te cheama in slujire,fii gata sa dai tot ce ai mai bun din tine.Dumnezeu are nevoie de tineri gata de a merge pe cimpul de misiune,de a imparti tractate sau de a lua parte la servicile de evanghelizare din inchisori.
Doreste-ti sa cresti in rodnicie si propune-ti sa devii ca David ,un om dupa inima lui Dumnezeu.

Niciun comentariu: